Smart Floor technologie meet of ouderen valgevaarlijk zijn. Deze metingen kunnen worden gedaan in zorg- en verpleeghuizen, geriatrie fysiotherapiepraktijken en private woningen. In ontwikkeling zijn de zorgapplicaties ‘valdetectie’ , ‘loopanalyse’, ‘tien meter looptest’, ‘twee minuten wandeltest’, ‘Timed Up & Go test’, ‘Berg Balance Scale’. Deze applicaties worden in 2021 beschikbaar gesteld voor (geriatrie) revalidatie centra, ziekenhuizen en fysiotherapiepraktijken.  

Een onderdeel van de Smart Floor technologie is de Smart Floor folie, die onder een nieuwe of op een bestaande vloer kan worden geïnstalleerd. Afhankelijk van de applicatie zijn meer of minder m² Smart Floor folie nodig. Voor de “Valpreventie voor ouderen” applicatie, is bijvoorbeeld minimaal 7 meter (lengte) bij 1 meter (breedte) Smart Floor folie noodzakelijk. 

Personen dragen een loopsensor rondom de enkel. Wi-Fi brengt de data over van de loopsensor naar de beveiligde Smart Floor Cloud. Daar wordt data vertaald naar informatie die toegankelijk is via Smart Floor applicaties.  

De Smart Floor folie is een éénmalige investering. Voor de loopsensor en de softwareapplicatie wordt respectievelijk een lease en licentie overeenkomst afgesloten. 

Eén van de schermen van de valpreventie applicatie, waarbij het valrisicoprofiel van ouderen, in woning 11 van een verpleeghuis, in kaart wordt gebracht. In dit geval is het valrisicoprofiel van loopsensoren 47, 40, 41 en 42 te zien. Loopsensor 42 laat bij de laatste meting (31-7-2020) een score zien die in het rode gebied valt. Dit betekent dat de kans op vallen op dat moment erg hoog was. Bij deze score gaat de fysiotherapeut de oudere nader onderzoeken om na te gaan óf en welke interventie (bijvoorbeeld fysio oefening, verplicht gebruik van een loophulpmiddel of gebruik van een heupairbag broek) noodzakelijk is.