Smartfloor > Ouderenzorgorganisatie TANTELOUISE

Ouderenzorgorganisatie TANTELOUISE

De ouderenzorg in ons land staat voor een enorme uitdaging. Het aantal ouderen neemt in hoog tempo toe en daarmee ook de vraag naar kwalitatief hoogwaardige zorg. Echter, het aantal zorgprofessionals neemt de komende jaren juist af. Om met minder zorgprofessionals meer ouderen te kunnen verzorgen, is technologische ondersteuning nodig.

Voorkomen van valincidenten staat hoog op de agenda van tanteLouise. Deze incidenten brengen zowel voor oudere als verzorgende veel leed met zich mee.  Daarnaast leveren ze voor de ouderenorganisatie ook veel additionele kosten op. Ouderen vallen in zorg- en verpleeghuizen gemiddeld twee keer per jaar. Per val betekent dit tussen de €1.500 en €35.000 aan gerelateerde kosten. Gerichte inzet van fysiotherapie, loophulpmiddelen en/of heupairbagbroeken, kunnen valincidenten of letsels voorkomen én daarmee gerelateerde kosten verlagen. 

In de praktijk kunnen ouderen niet voldoende worden gescreend op valgevaarlijkheid. Slimme ondersteunende oplossingen zijn zeer welkom. 

De Smart Floor is zo’n slimme oplossing. In of op de vloer van een zorg- of verpleeghuis wordt een Smart Floor sensorfolie aangebracht. In samenwerking met een loopsensor wordt het loopgedrag van ouderen objectief en autonoom gedurende de dag gemeten. Daardoor kan o.a. valgevaarlijkheid van ouderen worden geanalyseerd. Deze applicatie is nu klinisch gevalideerd en geïmplementeerd. Met Smart Floor is het nu mogelijk voor fysiotherapeuten om meer weloverwogen beslissingen te nemen hoe met de valgevaarlijke cliënten om te gaan..  

Het aantal toepassingen van de Smart Floor is in samenwerking met tanteLouise, vanaf september 2021, verder uitgebreid voor ondersteuning van geriatrische revalidatie.

case-tantelouise